"Širok nacrt diskusija, uključuje oslobađanje 40 izraelskih talaca koje drže u Gazi, uključujući djecu, žene, vojnike, odrasle i bolesne, u zamjenu za šestonedjeljnu pauzu i oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika", navodi neimenovani izraelski zvaničnik.     Foto: Reuters

Izraelski ratni kabinet odlučio je u subotu uvečer da će poslati delegaciju u Katar na razgovore o sporazumu o razmjeni zarobljenika s palestinskom grupom Hamas, objavili su izraelski mediji.

"Izraelska delegacija, sa nižim nivoom zastupljenosti od onog na pregovorima u Parizu, otići će u Katar da nastavi pregovore o sporazumu o razmjeni talaca", objavio je izraelski Kanal 12.

Citirali su neimenovanog izraelskog zvaničnika koji je rekao da "postoji značajan napredak i čvrsta osnova za razgovore o oslobađanju talaca u Gazi, kroz koje se mogu izgraditi elementi pregovora i postići sporazumi".

"Širok nacrt diskusija, uključuje oslobađanje 40 izraelskih talaca koje drže u Gazi, uključujući djecu, žene, vojnike, odrasle i bolesne, u zamjenu za šestonedjeljnu pauzu i oslobađanje stotina palestinskih zatvorenika", dodao je zvaničnik.

Pregovori o sporazumu o razmjeni zatvorenika između Izraela i Hamasa održani su u petak u Parizu kojoj su, između ostalih, prisustvovali šef Mossada David Barnea, direktor CIA-e William Burns, katarski premijer Mohammed bin Abdulrahman Al Thani i šef egipatske obavještajne službe Abbas Kamel.

Izraelski mediji objavili su u subotu da se izraelski tim vratio iz Pariza govoreći o "dobrim pregovorima i pozitivnoj atmosferi".

Tel Aviv procjenjuje da se u Pojasu Gaze nalaze 134 izraelska taoca, dok u svojim zatvorima drži najmanje 8.800 Palestinaca, prema zvaničnim izvorima s obje strane.

Prethodno je postignut dogovor o prekidu vatre između Hamasa i Izraela na nedelju dana od 24. novembra do 1. decembra, uz posredovanje Katara, Egipta i Sjedinjenih Američkih Država, tokom kojeg su neprijateljstva zaustavljena, zarobljenici razmijenjeni, a izuzetno ograničena humanitarna pomoć isporučena je u Pojas Gaze.

Od početka vojne ofanzive za genocid optuženog Izraela na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijeno je 29.606 Palestinaca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

TRT Balkan / agencije