Prema palestinskim lokalnim izvorima, oko deset kamiona pomoći ušlo je u grad Gazu u posljednjih mjesec dana.     Foto: AA

Izrael planira da transportuje humanitarnu pomoć u sjeverni dio Pojasa Gaze, javljaju izraelski mediji.

Izraelski javni emiter KAN javio je da će isporuka humanitarne pomoći stići direktno iz Izraela na sjever Pojasa Gaze prvi put od izbijanja sukoba 7. oktobra.

"Taj potez će biti pokrenut pod pritiskom Sjedinjenih Američkih Država zbog teških uslova na sjeveru Gaze usred akutne nestašice hrane, vode i lijekova", javila je televizija KAN.

Prema palestinskim lokalnim izvorima, oko deset kamiona pomoći ušlo je u grad Gazu u posljednjih mjesec dana.

KAN javlja da će kamioni pomoći proći sigurnosne inspekcije na graničnim prelazima Kerem Shalom ili Nitzana.

"Zalihe pomoći će lokalne agencije zatim prenijeti u kampove za raseljene, posebno u kvart Zeitoun, istočno od grada Gaze", dodaje emiter.

Kako navode izraelski mediji, COGAT, agencija pri izraelskom ministarstvu odbrane uključena u koordinaciju isporuka pomoći, kontaktirala je lokalne zvaničnike koji su pristali da distribuišu pomoć u sjevernoj Gazi umjesto Hamasa.

Samo su UN i međunarodne organizacije odgovorne za distribuciju humanitarne pomoći u Pojasu Gaze, navodi se.

Na sjeveru Pojasa Gaze živi oko 700.000 Palestinaca, koji se suočavaju sa glađu u jeku izraelske blokade.

Izrael je pokrenuo smrtonosnu ofanzivu na Pojas Gaze od prekograničnog upada Hamasa 7. oktobra, ubivši više od 29.782 ljudi i izazivajući masovno uništenje i nestašice potrepština. Vjeruje se da je u napadu Hamasa ubijeno skoro 1.200 Izraelaca.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi. Uprkos naredbi suda, Izrael je nastavio izvoditi napade u Pojasu Gaze, a planirana je i invazija na Rafah, gdje je smješteno oko 1,5 miliona Palestinaca.

TRT Balkan / agencije