Brojni pozivi na bojkot usmjereni su proteklih nekoliko mjeseci protiv poznatih svjetskih brendova.      Foto: Reuters

Izvršni direktor McDonald'sa Chris Kempczinski izjavio je da je nekoliko tržišta, uključujući lanac brze hrane, na Bliskom istoku i širom svijeta pogođeno pozivima na bojkot u znak podrške Gazi.

Brojni pozivi na bojkot usmjereni su proteklih nekoliko mjeseci protiv poznatih svjetskih brendova koji navodno imaju proizraelske stavove ili navodno imaju finansijske veze s Izraelom.

Od 7. oktobra, nakon nemilosrdnih izraelskih zračnih napada i kopnene invazije na Pojas Gaze, na društvenim mrežama su također pokrenuti brojni pozivi na bojkot kompanija koje se dovode u vezu s Izraelom.

McDonald's je posebno pogođen nakon što je izraelska podružnica lanca brze hrane objavila na društvenim mrežama da je podijelila hiljade besplatnih obroka osoblju u izraelskoj vojsci dvije sedmice nakon početka rata.

CEO McDonald'sa priznao je da je bojkot utjecao na mnoge brendove poput McDonald’sa.

"Svjestan sam da nekoliko tržišta na Bliskom istoku i neka izvan regije doživljavaju značajan poslovni utjecaj zbog rata i povezanih dezinformacija koje utječu na brendove poput McDonald’sa", rekao je Kempczinski na stranici Linkedin i dodao:

"Ovo je obeshrabrujuće i neutemeljeno. U svakoj državi u kojoj poslujemo, uključujući i muslimanske zemlje, McDonald's s ponosom predstavljaju lokalni vlasnici-operateri koji neumorno rade kako bi služili i podržavali svoje zajednice dok zapošljavaju hiljade sugrađana", kazao je CEO McDonald'sa.

TRT Balkan / agencije