Hiljade demonstranata protestovalo je u subotu u Tel Avivu protiv desničarske vlade premijera Benjamina Netanyahua.     Foto: Reuters

Hiljade demonstranata protestovalo je u subotu u Tel Avivu protiv desničarske vlade premijera Benjamina Netanyahua.

Demonstranti su se okupili na trgu Habima u centru Tel Aviva kako bi izrazili nezadovoljstvo protiv vladinog plana da smanji ovlasti pravosuđa i politike krajnje desnih i ultrareligioznih vladinih partnera.

Demonstranti su također reagovali na zvaničnike, uključujući Netanyahua, jednog od vladinih partnera poznatog po svojoj krajnje desničarskoj i rasističkoj politici, ministra nacionalne sigurnosti Itamara Ben-Gvira i ministra finansija Bezalela Smotricha.

U demonstracijama je učestvovalo između 8.000 i 10.000 ljudi, među kojima su bili i izraelski zakonodavci, navode mediji.

Demonstranti su nosili transparente na kojima je pisalo "Ministar zločina" sa Netanyahuovom slikom i skandirali: "Izrael želi jednakost", "Netanyahu je opasan, korumpiran i rasista" i "Ben-Gvir i Smotritch su katastrofa".

Potezi koalicione vlade predvođene Netanyahuom da prenese neke ovlasti pravosuđa na parlament izazvali su nezadovoljstvo između vlade i pravosuđa, posebno Vrhovnog suda.

Ministar pravosuđa Yariv Levin najavio je u četvrtak da je planiran zakon koji će ograničiti ovlaštenja Vrhovnog suda, smanjiti uticaj pravosuđa na izbor sudija i omogućiti parlamentu da poništi sudske odluke.

Benjamin Netanyahu se vratio na vlast kao premijer Izraela po šesti put nakon što je krajem decembra položio zakletvu u parlamentu, poznatom kao Knesset.

Nova Netanyahuova Vlada dobila je 63 glasa od 120, dok su 54 poslanika bila protiv.
Smatra se najviše desničarskom administracijom u historiji Izraela, a 37. koaliciona Vlada ove zemlje ima 30 ministara.

U novom kabinetu, koji je Netanyahu predstavio Knessetu prije glasanja i inauguracije, je njegov krajnje desničarski koalicioni partner Bezalel Smotrich, vođa Vjerske cionističke stranke, koji će voditi ministarstvo finansija s Aryehom Derijem iz ultraortodoksne stranke Shas.

Ben-Gvir koji zastupa stavove krajnje desnice o palestinskom pitanju u više navrata se pridružio izraelskim doseljenicima u napadu na kompleks džamije Al-Aksa u okupiranom istočnom Al-Qudsu (Jerusalimu).

TRT Balkan / agencije