Ibrahim je u saopštenju naveo da je tu poruku generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu dostavio njegov ministar vanjskih poslova Mohamad Hasan.          Foto: AA

Malezijski premijer Anwar Ibrahim u srijedu je rekao da je njegova zemlja uputila zahtjev šefu Ujedinjenih nacija (UN) da prihvati Palestinu kao punopravnu članicu te međunarodne organizacije.

Ibrahim je u saopštenju naveo da je tu poruku generalnom sekretaru UN-a Antoniju Guterresu dostavio njegov ministar vanjskih poslova Mohamad Hasan.

“Želju naroda i rukovodstva Malezije da Palestina bude prihvaćena kao punopravna članica Ujedinjenih naroda (UN) i poziv na prekid vatre ministar vanjskih poslova je lično uputio generalnom sekretaru UN-a u New Yorku 23. januara 2024.“, rekao je Ibrahim na platformi X.

Dodao je da je njegova poruka predata u skladu s nedavnom izjavom generalnog sekretara UN-a na samitu Pokreta nesvrstanih u Kampali u Ugandi da se ne može poreći pravo palestinskog naroda da izgradi nezavisnu državu.

Malezijski lider je dodao da njegova zemlja ostaje pri principijelnom stavu da Palestina ima pravo da formira nezavisnu i suverenu državu zasnovanu na graničnim linijama prije 1967. godine, s Al-Qudsom/Jerusalemom kao glavnim gradom.

"Ako se dopusti širenje ugnjetavanja, nasilja, uskraćivanja prava i politike aparthejda, neće biti sigurnog kraja života. Sigurno će jednog dana, sada ili u budućnosti, oni koji su potlačeni i uskraćeni za sva prava ustati protiv takvih nepravda", rekao je premijer Malezije.

TRT Balkan / agencije