Novak: “Srbija i srpsko rukovodstvo vode brigu o građanima Srbije.”      Foto: AA

Predsednica Mađarske Katalin Novak izjavila je danas, posle sastanka s predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, da će se njena zemlja uvek zalagati za što skorije priključenje zemalja Balkana Evropskoj uniji.
"Evropskoj uniji je potrebna Srbija. Zato ćemo mi uvek podržavati donošenje odluka o što skorijem priključenju Srbije i ostalih zemalja Zapadnog Balkana EU", rekla je Novak na konferenciji za novinare.

Ona je istakla da energetska kriza ima posledice i po Srbiju i Mađarsku i Evropu i šire te da se Mađarska uvek zalaže za mir. Kako je rekla, Mađarska je članica EU i uvek je glasala za sve pakete sankcija, ali da je uvek naglašavala da politika sankcija nije svrsishodna i da se mora razmisliti kome treba "naneti štetu" te da bi sankcije prema Rusiji trebalo da pogađaju Rusiju, ali da se njihove posledice jako osećaju u Evropi kroz rast cena i inflacije.

Istakla je da Mađarska zavisi od ruskih energenata, a na pitanje o tome kako vidi to što Srbija nije uvela sankcije Rusiji, rekla je da Srbija i srpsko rukovodstvo vode brigu o građanima Srbije.
"Sankcije nije uvela ni Moldavija i mislim da je to pravo jedne suverene zemlje. Drugo je pitanje ako Srbija bude postala članica EU da li će te sankcije morati da uvede", rekla je Novak.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić ocenio je da su odnosi dve zemlje na izuzetnom nivou i dodao da je trgovinska razmena u prvih sedam meseci ove godine bila 2,2 milijarde evra, što je za 935 miliona više nego prošle godine i da je Mađarska sada četvrti trgovinski partner Srbije.

On je rekao da je "beskrajno zahvalan Mađarskoj" što je omogućila Srbiji da pod povoljnim uslovima koristi njihova skladišta i crpe gas i zahvalio što će Srbija zimu sačekati mirnije nego bez toga.
Istakao je da Mađarska pruža podršku evrointegracijama, da je Mađarska jedina koja uvek podržava Srbiju i izrazio zahvalnost za razumevanje koje pokazuju za traženje kompromisnog rešenja u dijalogu s Prištinom.

Na pitanje o tome kako rešiti gužve na srpsko-mađarskoj granici, Novak je rekla da postoji jedno rešenje - da Srbija postane članica EU, dok je Vučić rekao da postoje i prelazne mere pre ulaska u EU, a to su uspostavljanje zelenih koridora ili dozvola za neku vrstu šengena za Srbiju.

Novak je upozorila i da "preti novi talas migracija" i zahvalila Srbiji na svemu što čini da se smanji pritisak migracija na Mađarsku.

TRT Balkan / agencije