Macron je 9. juna raspustio Parlament Francuske i objavio odluku o održavanju prijevremenih izbora od 30. juna do 7. jula.      Foto: Reuters

Francuski predsjednik Emmanuel Macron izjavio je uoči prijevremenih izbora da bi programi stranaka krajnje desnice i krajnje ljevice mogli uvući Francusku u "građanski rat".

Prvi krug prijevremenih izbora održaće se 30. juna.

Macron je u Podcast programu kazao da bi politički programi stranke krajnje desničarske liderke Marine Le Pen Nacionalno okupljanje (RN) i stranke krajnje ljevice Nepokorene Francuske (LFI) mogli da odvedu Francusku u građanski rat.

Istakao je da je rješenje koje nudi krajnja desnica protiv pitanja nesigurnosti već podijelilo društvo i uvuklo zemlju u građanski rat.

Macron je dodao da bi nakon takvih ideja u zemlji mogao izbiti pravi građanski rat.

"Kada smo umorni od svega, kada život svakim danom postaje sve teži, mogu nas privuči ekstremisti koji nude neka brza rješenja. Međutim, rješenje nikada ne može biit odbacivanje drugog", rekao je Macron.

Na izborima za Evropski parlament, RN je zauzeo prvo mjesto sa 31,37 posto glasova, a druga je bila Macronova stranka Republika u pokretu sa 14,60 posto.

Nakon objavljivanja rezultata izbora za Evropski parlament, Macron je 9. juna raspustio Parlament Francuske i objavio odluku o održavanju prijevremenih izbora od 30. juna do 7. jula.

TRT Balkan / agencije