Istakao je da je za to da snage sigurnosti evakuišu studente koji protestuju "ako to zatraži univerzitetska uprava".     Foto: AA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron osudio je u nedjelju zatvaranje ulaza u univerzitetske kampuse od strane propalestinskih studenata koji protestuju protiv izraelskih napada na Pojas Gaze.

U intervjuu dnevnim listovima "La Tribune Dimanche" i "La Provence", Macron je osudio blokade propalestinskih demonstranata na univerzitetima.

Dok studenti koji optužuju francusku Vladu da je licemjerna kada je riječ o Gazi nastavljaju s protestima, Macron je rekao da smatra da je "legitimno, zdravo i ohrabrujuće za mlade ljude da izraze da su pogođeni međunarodnim događajima i da o njima razgovaraju".

Istakao je da je za to da snage sigurnosti evakuišu studente koji protestuju "ako to zatraži univerzitetska uprava".

Usred kontinuiranih propalestinskih protesta u Sjedinjenim Američkim Državama, podrška Palestini se pokazuje i na mnogim univerzitetima u Francuskoj.

Studenti na Sciences Po, jednom od vodećih francuskih univerziteta, organizuju demonstracije u znak protesta zbog situacije u Gazi i šalju poruke solidarnosti s Palestinom.

Radi se o univerzitetu na kojem su se školovali političari i vodeće ličnosti u Francuskoj.

Na francuskom univerzitetu Sorbona također se održavaju demonstracije podrške Palestini.

Najmanje 34.683 Palestinca ubijena su u izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra prošle godine, saopćilo je u nedjelju Ministarstvo zdravstva u opkoljenoj enklavi.

Izraelski rat je gurnuo 85 posto stanovništva Pojasa Gaze u interno raseljene uz akutnu nestašicu hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno, podaci su Ujedinjenih nacija.

Izrael je pred Međunarodnim sudom pravde optužen za genocid. Privremenom presudom u januaru Tel Avivu je naloženo da zaustavi genocidna djela i poduzme mjere kako bi se osiguralo pružanje humanitarne pomoći civilima u Gazi.

TRT Balkan / agencije