Dodaje se da je francuski lider "podvukao hitnost da sve strane brzo krenu ka diplomatskom rješenju."             Foto: AA

Francuski predsjednik Emmanuel Macron razgovarao je s izraelskim premijerom Benjaminom Netanyahuom o rastućim tenzijama s Hezbolahom duž izraelsko-libanske granice, saopštila je u utorak francuska ambasada u Tel Avivu.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron "ponovio je svoju izuzetnu zabrinutost zbog povećanja tenzija između Hezbolaha i Izraela duž Plave linije", navela je ambasada na platformi X.

Macron je, kako se navodi, podvukao "apsolutnu potrebu da se spriječi požar koji bi štetio i interesima Libana i Izraela i koji bi predstavljao posebno opasan razvoj za regionalnu stabilnost".

Dodaje se da je francuski lider "podvukao hitnost da sve strane brzo krenu ka diplomatskom rješenju."

Privremene snage UN-a u Libanu (UNIFIL) "sastavljaju suštinski element ovog rješenja i njihova sigurnost i sloboda djelovanja moraju biti očuvani", navodi se u saopštenju.

Macron je ponovo potvrdio podršku Francuske diplomatskom rješenju za Izrael i Liban prema Rezoluciji 1701 Vijeća sigurnosti UN-a, uz koordinaciju SAD-a, a Netanyahu je izrazio zahvalnost.

"Što se tiče Gaze, predsjednik Republike je izrazio protivljenje bilo kakvoj novoj izraelskoj operaciji u blizini Khan Younisa i Rafaha, koja bi samo pogoršala ionako katastrofalnu humanitarnu situaciju", ističe se u saopštenju.

Ističući prioritet "trenutnog i bezuslovnog oslobađanja svih talaca", Macron je pozvao Netanyahua da uspostavi hitan i trajan prekid vatre u Gazi, ukloni prepreke na prelazima za humanitarnu pomoć i brzo provede plan prekida vatre u Gazi.

Francuski predsjednik je naglasio da trajni mir u Gazi i regionalna stabilnost zahtijevaju kredibilno rješenje s dvije države, pozivajući izraelskog premijera da olakša transfere prihoda palestinskim vlastima.

Dvojica lidera su takođe razgovarali o Iranu, pozdravili nedavnu rezoluciju Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) i osudili nedavne akcije Irana, potvrđujući njihovu posvećenost međunarodnom pritisku, dodaje se u saopštenju.

TRT Balkan / agencije