Bjeloruski čelnik je siguran da je Zapad računao da će destabilizirajuća situacija u Kursku potaknuti mobilizaciju vojske u Bjelorusiji i Rusiji i "prodrmati društvo iznutra".          Foto: AA

Bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko rekao je da bi Rusija i Ukrajina trebale početi razgovarati o okončanju rata kako bi se spriječilo širenje sukoba na Bjelorusiju.

Kako je rekao u podužem intervjuu za rusku državnu televiziju, samo "visoki predstavnici američkog podrijetla" žele nastavak rata. Prema njegovim riječima, Zapad ohrabruje Kijev da se bori jer želi da se Ukrajina i Rusija "međusobno unište".

"Hajdemo sjesti za pregovarački stol i prekinuti ovu svađu", rekao je.

"Ne treba to ni Ukrajincima, ni Rusima, ni Bjelorusima. Treba im", rekao je bliski saveznik ruskog predsjednika Vladimira Putina.

Bjeloruski čelnik je siguran da je Zapad računao da će destabilizirajuća situacija u Kursku potaknuti mobilizaciju vojske u Bjelorusiji i Rusiji i "prodrmati društvo iznutra".

"Ne želimo eskalaciju i ne želimo rat protiv cijelog NATO-a. Ne želimo to", ustvrdio je.

Lukašenko je bez pružanja dokaza sugerirao da bi Kijev mogao planirati napad na Bjelorusiju i rekao da Minsk neće dopustiti ukrajinskim trupama da "gaze našu zemlju".

Sukob je opisao kao "zajednički rat" Bjelorusije i Rusije protiv "ovih zvijeri", Kijeva i njegovih zapadnih saveznika, pri čemu je zajamčio da će Moskva podržati Minsk u slučaju napada na Bjelorusiju.

TRT Balkan / agencije