Lukašenko poziva Ukrajinu da se uključi u mirovne pregovore s Rusijom

Lukašenko poziva Ukrajinu da se uključi u mirovne pregovore s Rusijom

Predsjednik Bjelorusije kaže da ni Rusija ni Ukrajina ne mogu prevladati na bojnom polju.
Predsjednik Bjelorusije kaže da ni Rusija ni Ukrajina ne mogu prevladati na bojnom polju.      Foto: Reuters

"Trenutna situacija u Ukrajini pruža šansu za sklapanje mirovnog sporazuma, ali ako Kijev ne započne pregovore može izgubiti svoju državnost", izjavio je u četvrtak bjeloruski predsjednik Aleksandar Lukašenko.

Govoreći na Svebjeloruskom kongresu u Minsku, Lukašenko je rekao da je trenutno situacija povoljna, jer ni Rusija ni Ukrajina ne mogu prevladati na bojnom polju, a takvi uslovi su najbolji za početak dijaloga.

Rusija je pokrenula "specijalnu vojnu operaciju" u Ukrajini u februaru 2022. Zapad je od tada podržavao Kijev ekonomskim, vojnim i humanitarnim sredstvima.

"Ukrajini je danas potreban mir, bijeg manje-više zdravih Ukrajinaca iz zemlje kako ne bi dospjeli na front je dokaz za to", rekao je on.

Lukašenko je istakao poteškoće s vojnom pomoći Zapada Ukrajini, ističući da predsjednik Volodimir Zelenski treba da krene od realnosti i shvati da je njegovoj zemlji potreban mir.

"Ako sada ne pregovaramo, Ukrajina će vremenom izgubiti svoju državnost i može prestati da postoji. Ukrajini je danas potreban mir. Moramo ići ka miru", naglasio je Lukašenko i dodao da Istanbulski sporazumi iz 2022. mogu postati polazna tačka za pregovore, što ne znači da će "biti postavljeni kao osnova, ali su nešto od čega strane mogu početi, a zatim krenuti naprijed".

Rekao je da istovremeno, takozvana "formula mira" Zelenskog "izgleda patriotski, ali je nerealna", dodajući da Rusija nikada neće pristati na ultimatume o plaćanju reparacija, povratku na granice iz 1991. i izvesti pred vojni sud svoje rukovodstvo.

Rusija i Ukrajina održale su seriju mirovnih pregovora u martu 2022. u Turkiye i čak su se složile oko nacrta budućeg mirovnog sporazuma, ali je Kijev tada promijenio stav i povukao se iz pregovora.

U oktobru 2022. godine, Zelesnki je potpisao dekret kojim se zabranjuju bilo kakvi mirovni pregovori s Rusijom dok je Vladimir Putin njen predsjednik.

TRT Balkan / agencije