U saopštenju se takođe navodi da MKS ima dovoljno dokaza da raspiše naloge za hapšenje Netanyahua i Galanta.                  Foto: AA

Više od 60 ljevičarskih političara iz Evrope i Latinske Amerike potpisalo je peticiju pokrenutu u utorak kojom pozivaju Međunarodni krivični sud (MKS) da istraži izraelske lidere zbog genocida u Gazi.

“Nećemo dozvoliti genocid uz našu šutnju i saučesništvo. Ako na vrijeme ne zaustavite brutalnost, ona vas vuče za sobom”, rekla je Ione Belarra, španska ministrica za socijalna prava.

U peticiji se navode imena nekoliko izraelskih lidera – uključujući premijera Benjamina Netanyahua, ministra odbrane Yoava Galanta i ministra finansija Bezalela Smotricha, optužujući ih za genocid, zločine protiv čovječnosti i ratne zločine.

U saopštenju se takođe navodi da MKS ima dovoljno dokaza da raspiše naloge za hapšenje Netanyahua i Galanta.

Osim zalaganja za istragu i krivično gonjenje izraelskog vodstva, poziva se na prekid "okupacije, aparthejda i širenja kolonijalnog projekta Države Izrael".

Peticiju je potpisala Belarra, kao i desetine ostalih istaknutih ljevičarskih političara poput Jeremyja Corbyna iz Britanske Laburističke stranke, Manon Aubry iz francuske Insoumise, Joane Mortague iz portugalskog lijevog bloka i Petera Mertensa iz Radničke partije Belgije.

Peticiju je u prvim satima potpisalo još stotine ljudi, od penzionera do nastavnika i inženjera širom svijeta.

Navedeni cilj inicijative Pravda za Gazu je "okupiti različite glasove međunarodnog civilnog društva, političkih lidera i predstavnika te građana iz cijelog svijeta" kako bi pozvali MKS da djeluje odmah.

TRT Balkan / agencije