Upozorila je Vladu Italije da "ne mogu riskirati da se oružje koristi za počinjenje onoga što bi se moglo smatrati ratnim zločinima".     Foto: AA

Italijanska opoziciona političarka pozvala je rimsku administraciju da prestane sa isporukom oružja Izraelu, rekavši da Italija ne može riskirati da se njena municija koristi na načine koji bi mogli predstavljati "ratne zločine".

"Moramo se suočiti s pitanjem izbjegavanja raspirivanja ovih sukoba, izbjegavanja slanja i izvoza oružja u sukobe, u sukob na Bliskom istoku, u ovom slučaju, posebno u Izrael", kazala je liderka ljevičarske opozicione Demokratske stranke Elly Schlein za državnu novinsku agenciju ANSA na sastanku stranačkih zastupnika u gradu Gubbio na sjeveru Italije u petak.

Upozorila je Vladu Italije da "ne mogu riskirati da se oružje koristi za počinjenje onoga što bi se moglo smatrati ratnim zločinima".

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze poslije prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra prošle godine.

Od tada je ubijeno najmanje 24.927 Palestinaca, uglavnom žena i djece, a 62.388 je povrijeđeno, prema palestinskim zdravstvenim vlastima.

TRT Balkan / agencije