U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena su 29.092 Palestinca.      Foto: Reuters

Ahmed al-Magribi, jedan od ljekara bolnice Nasser na jugu Pojasa Gaze, koju je izraelska vojska prvo opkolila, a potom upala u nju, obratio se svijetu riječima: "Razočarali ste nas, gdje je čovječanstvo"?.

Izraelska vojska danima je držala pod opsadom bolnicu Nasser u Khan Younisu, drugu po veličini bolnicu u Gazi.

Izraelske snage opkolile su područje bolnice tenkovima i oklopnim vozilima i postavile snajpere u okolinu.

Izraelske snage zatvorile su bolnicu za ulaz i izlaz i držale hiljade ljudi, uključujući i raseljene koji su se tamo sklonili, danima pod opsadom.

Mnoge ljude koji su pokušavali da uđu ili izađu iz bolnice su pucali i ubili snajperisti raspoređeni po tom području.

Izraelske snage izvršile su raciju u bolnici 15. februara i pritvorile mnoge Palestince, uključujući medicinsko osoblje.

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus objavio je 18. februara da bolnica Nasser više ne može pružati usluge.

Magribi, jedan od ljekara u bolnici Nasser, objasnio je svoja iskustva pod opsadom snimkom koji je objavio na društvenim mrežama.

Naveo je da je bolnica bila okružena izraelskim snagama tri sedmice.

"Nisam mogao ništa da dam svojoj djeci, jeli smo samo hljeb. Imali smo samo jedan obrok na dan. Zašto ste nas razočarali? Gdje je ljudskost? Ne znam, gdje je ljudskost? Zašto nam se to dogodilo?", upitao je Magribi svijet koji gleda dešavanja u Gazi i ništa ne poduzima.

Kako je kazao, pored nestašice hrane, bilo je i hladno.

"Ne znam koliko dugo će se ovo (napadi Izraela) nastaviti. Koliko nas još mora umrijeti da zaustavimo ove zločine? Ne znam. Ako me čujete, učinite nešto da zaustavite ove zločine nad nama, protiv našeg naroda", dodao je Magribi.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze od 7. oktobra ubijena su 29.092 Palestinca.

Po tužbi za genocid koju je pokrenula Južnoafrička Republika, Međunarodni sud pravde je 26. januara presudio da se Izrael mora suzdržati od bilo kakvih radnji povezanih s ubijanjem, napadima i uništavanjem stanovnika Pojasa Gaze i poduzeti sve mjere da spriječi genocid.

Prema podacima Ujedinjenih nacija, zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Pojasa Gaze interno raseljeno i suočeno s akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.​​

TRT Balkan / agencije