Saveznici će poduzeti velike korake ka usvajanju tri nova regionalna odbrambena plana kako bi se suprotstavili dvijema glavnim prijetnjama NATO-u, Rusiji i terorizmu.     Foto: Reuters

Lideri NATO-a sastaju se na dvodnevnom samitu u glavnom gradu Litvanije Vilniusu kako bi razgovarali o širokom spektru pitanja, uključujući i rat u Ukrajini.

U fokusu samita su najhitniji izazovi alijanse, dogovor o koracima za dalje jačanje odlučnosti i odbrane NATO-a i približavanje Ukrajine alijansi.

“Odluke koje ćemo donijeti u Vilniusu približit će Ukrajinu NATO-u... Jačanje odvraćanja i odbrane NATO-a također će biti na dnevnom redu našeg samita“, rekao je generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg.

Saveznici će poduzeti velike korake ka usvajanju tri nova regionalna odbrambena plana kako bi se suprotstavili dvijema glavnim prijetnjama NATO-u, Rusiji i terorizmu.

Pristupanje Švedske NATO-u nakon Finske jedna je od glavnih tačaka dnevnog reda. Kao što je Stoltenberg najavio dan uoči samita, Turkiye je pristala da pošalje švedski protokol o pristupanju NATO-u parlamentu nakon trilateralnog sastanka između njega, turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana i švedskog premijera Ulfa Kristerssona.

“Drago mi je što mogu objaviti da se predsjednik Erdogan složio da Protokol o pristupanju Švedske proslijedi Velikoj narodnoj skupštini Turkiye što je prije moguće i da blisko sarađuje sa skupštinom kako bi osigurao ratifikaciju“, rekao je Stoltenberg na brifingu za novinare u Vilniusu.

On je kazao da se Švedska složila da, kao članica Evropske unije, također aktivno podrži napore za oživljavanje procesa pridruživanja Turkiye EU, kao i da pomogne u modernizaciji carinske unije EU i Turkiye i liberalizaciji viznog režima.

Prošle sedmice je Mađarska, koja također nije ratifikovala pristupanje Švedske, rekla da će podržati odluku Turkiye o kandidaturi Švedske za pridruživanje NATO-u.

U srijedu će se održati sastanak na nivou šefova država i vlada Vijeća NATO-Ukrajina.

Što se tiče sastanka, Stoltenberg je ranije rekao da očekuje da će lideri pristati na paket sa tri elementa za približavanje Ukrajine NATO-u. Međutim, šef NATO-a je često naglašavao da Ukrajina neće pristupiti alijansi dok traje rat sa Rusijom.

TRT Balkan / agencije