Države G7 upozorile su Rusiju da bi svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja imala teške posljedice.     Foto: AP

Lideri zemalja G7 u utorak su najoštrije osudili najnovije ruske vojne napade na Ukrajinu, navodeći da ti neselektivni napadi predstavljaju ratni zločin.

"Pozvat ćemo predsjednika (Rusije Vladimira) Putina i druge na odgovornost", saopšteno je nakon hitnog sastanka grupe.

U saopštenju se navodi da "G7 odlučno osuđuje i nedvosmisleno odbacuje nezakoniti pokušaj ruske aneksije ukrajinskih oblasti Donjeck, Lugansk, Zaporožje i Herson, pored Autonomne Republike Krim i grada Sevastopolja".

"Ponavljamo da nikad nećemo priznati ovu nezakonitu aneksiju ili lažne referendume koje Rusija koristi da to opravda", dodaje se u saopštenju.

Države G7 su naglasile da je Rusija očigledno prekršila Povelju Ujedinjenih nacija i pozivaju sve zemlje da "nedvosmisleno odbace ova kršenja međunarodnog prava i zahtijevaju da Rusija prekine sva neprijateljstva i da odmah bezuslovno povuče sve svoje trupe i vojnu opremu iz Ukrajine".

Dodajući da će nastaviti da nameću dalje ekonomske troškove Rusiji, lideri zemalja G7 su naveli da osuđuju "namjerne ruske eskalacione korake, uključujući djelimičnu mobilizaciju i neodgovornu nuklearnu retoriku".

Države G7 upozorile su Rusiju da bi svaka upotreba hemijskog, biološkog ili nuklearnog oružja imala teške posljedice.

Lideri G7 obećali su nastavak vojne podrške Ukrajini tokom virtuelnog hitnog sastanka s predsjednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim, dodajući da će čvrsto stajati uz Ukrajinu koliko god to bude potrebno.

TRT Balkan / agencije