U saopštenju se navodi da će Brazil biti domaćin samita 2024. godine, Južna Afrika 2025, a SAD 2026. godine.     Foto: AA

Na samitu G20 u subotu postignut je konsenzus i usvojena je deklaracija iz New Delhija, kojom se poziva na mir u Ukrajini i pozivaju države da izbjegavaju upotrebu sile za zauzimanje teritorije.

Premijer domaćina Indije Narendra Modi rekao je da je usvojena deklaracija lidera o samitu koji se održava ovaj vikend, a kojem ne prisustvuju predsjednici Rusije i Kine.

"Zbog napornog rada našeg tima, postignut je konsenzus oko Deklaracije samita lidera G20 iz New Delhiju. Moj prijedlog je bio da se usvoji ova deklaracija", naveo je on.

G20 je podijeljena oko rata u Ukrajini, a Zapad se zalagao za osudu u deklaraciji.

"Pozivamo sve države da poštuju principe međunarodnog prava, uključujući teritorijalni integritet i suverenitet, međunarodno humanitarno pravo i multilateralni sistem koji čuva mir i stabilnost", navodi se u deklaraciji.

Dodaje se:

"Pozdravljamo sve relevantne i konstruktivne inicijative koje podržavaju sveobuhvatan, pravedan i trajan mir u Ukrajini."

Navodi se i da je "upotreba ili prijetnja upotrebom nuklearnog oružja nedopustiva".

Lideri su takođe istakli "ljudsku patnju i negativne" posljedice rata koji je počeo u februaru 2022. godine, u pogledu globalne prehrambene i energetske sigurnosti, inflacije i rasta, te pozvali na implementaciju Crnomorske inicijative za žito kako bi se osigurala "trenutna i nesmetana isporuka žita, životnih namirnica i đubriva iz Rusije i Ukrajine".

"Ovo je neophodno kako bi se zadovoljila potražnja u zemljama u razvoju i najnerazvijenijim zemljama, posebno u Africi", navodi se.​​​​​

Rusija je 17. jula suspendovala učešće u crnomorskom dogovoru o žitu, postignutom uz posredovanje Turkiye i UN-a, kako bi se nastavio izvoz žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon rata u Ukrajini, koji je počeo u februaru 2022.

Rusija se više puta žalila da Zapad nije ispunio svoje obaveze, a postoje ograničenja u plaćanju, logistici i osiguranju pošiljki hrane i đubriva.

U deklaraciji se navodi da su lideri naglasili da je potrebno riješiti ranjivosti duga u zemljama niskog i srednjeg dohotka na "djelotvoran, sveobuhvatan i sistematičan način", podržali prijedlog za "regulaciju, nadzor i nadzor" kriptovaluta, a odlučni su da podstaknu napore za utrostručenje obnovljive energije globalnom kapacitetu. Pozvali su na ubrzanje napora ka "postepenom smanjivanju korištenja energije uglja".

Oni su se obavezali da će "hitno ubrzati akcije za rješavanje ekoloških kriza i izazova, uključujući klimatske promjene".

G20 je pozdravio Afričku uniju kao stalnu članicu i naglasio njenu snažnu podršku kontinentu.

U saopštenju se navodi da će Brazil biti domaćin samita 2024. godine, Južna Afrika 2025, a SAD 2026. godine.

TRT Balkan / agencije