Lideri ove organizacije su potvrdili svoju odlučnost da unaprijede multilateralnu saradnju.            Foto: AA

Lideri članica Organizacije turkijskih država zajedničkom deklaracijom su izrazili ozbiljnu zabrinutost zbog izraelsko-palestinskog sukoba i osudili sve napade na civile u blokiranom Pojasu Gaze.

U zajedničkoj deklaraciji, usvojenoj na 10. samitu Organizacije turskih država održanom u glavnom gradu Kazahstana Astani, pozivaju se sve strane u sukobu da proglase trenutni prekid vatre kako bi zaštitili civile i omogućilo pružanje humanitarne pomoći širom Gaze, javlja Anadolu.

“Izraelsko-palestinski sukob može se riješiti samo mirnim sredstvima na osnovu relevantnih rezolucija Ujedinjenih nacija i rješenja o dvije države“, navodi se u deklaraciji iz Astane, dodajući da je za to neophodan garantni mehanizam.

Deklaracija iz Astane je također naglasila važnost održavanja konsultacija među zemljama članicama Organizacije turkijskih država kako bi se razvilo integrisano stajalište o regionalnim i međunarodnim pitanjima koja se tiču ​​interesa turkijskog svijeta.

Također, lideri ove organizacije su potvrdili svoju odlučnost da unaprijede multilateralnu saradnju zasnovanu na zajedničkoj istoriji, jeziku, kulturi, tradiciji i vrijednostima turskih naroda.

TRT Balkan / agencije