"Kuće oko naše bile su potpuno uništene. Nismo više mogli tamo ostati", objasnio je Dughairi.            Foto: AA

Ništa nam nije ostalo u Libanu, rekla je Fatima al-Mukdad, izbjeglica koja je pobjegla u Irak prije samo tri dana, dok su nastavljeni izraelski napadi u južnom Libanu.

Njene riječi oslikavaju teškoće s kojima se suočavaju hiljade Libanaca koji su pobjegli u Irak, ostavljajući za sobom uništene domove i sve ono što su stekli za života.

"Nemamo ništa više u Libanu. Živimo u tjeskobi", dodala je Al-Mukdad.

Hussein Dughairi, koji je sa svojom porodicom stigao prije deset dana, rekao je za Anadolu da su bili primorani da odu zbog "cionističke agresije" koja je sravnila susjedne kuće u južnom Libanu.

"Kuće oko naše bile su potpuno uništene. Nismo više mogli tamo ostati", objasnio je Dughairi.

Izbjeglice su smještene u nekoliko iračkih gradova, uključujući Bagdad, Najaf i Kerbalu. U kompleksu grada Sayyid al-Awsiya u Kerbali, oko 500 izbjeglica dobiva sklonište, hranu i medicinske usluge.

I Batoul Hadi je utočište pronašla u Iraku.

"Htjela sam se upisati na fakultet dan prije rata, ali nije bilo suđeno", rekla je ona, ističući kako su njeni snovi srušeni nasiljem.

Iračko Ministarstvo unutrašnjih poslova objavilo je da su 5.963 libanske izbjeglice ušle u zemlju preko više ulaznih tačaka, uključujući aerodrome Bagdad i Najaf i granični prelaz Al-Kaim.

Prema podacima libanskog Ministarstva zdravstva, od 8. oktobra 2023. poginule su 2.083 osobe, uključujući 104 djece i 194 žene.

Uprkos međunarodnim upozorenjima da je region Bliskog istoka na rubu regionalnog rata usred nemilosrdnih napada Izraela na Pojas Gaze i Liban, Tel Aviv je proširio sukob pokrenuvši 1. oktobra kopnenu invaziju na južni Liban.

TRT Balkan / agencije