Libanska grupa Hezbollah optužila je Izrael da stoji iza eksplozija naprava i najavila odmazdu.     Foto: AA

Broj mrtvih u dva vala eksplozija bežičnih komunikacijskih uređaja u Libanu popeo se na 37, a hiljade su ozlijeđene, rekao je u četvrtak ministar zdravstva Firas Al-Abiad.

Hiljade pejdžera eksplodirale su u utorak u glavnom gradu Bejrutu i nekoliko područja Libana, usmrtivši 12 ljudi, uključujući dvoje djece, i ranivši 2.323 osobe. U drugom valu eksplozija u srijedu, u kojoj su eksplodirali voki-tokiji, poginuli je 25, ranjeno 608.

"Eksplozije su pokazale jedinstvo libanskog naroda u svim područjima pred incidentom", rekao je Al-Abiad na konferenciji za novinare u Bejrutu.

Rekao je da su stotine ljekara i medicinara požurili pružiti pomoć žrtvama eksplozija, dodavši da je 287 povrijeđenih osoba ostalo na odjelima intenzivne njege.

Ministar zdravstva rekao je da je nekoliko arapskih zemalja također ponudilo medicinsku pomoć Libanu nakon eksplozija.

Libanska grupa Hezbollah optužila je Izrael da stoji iza eksplozija naprava i najavila odmazdu.

Nema izraelskih komentara o eksplozijama, koje su se dogodile usred eskalacije prekograničnog rata između Izraela i Hezbollaha od početka izraelskog smrtonosnog rata u Pojasu Gaze, u kojem je ubijeno gotovo 41.300 ljudi, uglavnom žena i djece, nakon prekogranični napad Hamasa prošlog 7. listopada.

TRT Balkan / agencije