"Znamo da je gorivo sve u Gazi, jer bez goriva ne možemo pokretati generatore, peći, bolnice i pumpati vodu", istakao je Lazzarini.             Foto: AA

Philippe Lazzarini, generalni povjerenik Agencije Ujedinjenih naroda za palestinske izbjeglice na Bliskom istoku (UNRWA), objavio je da je 70 uposlenika agencije poginulo u izraelskim napadima na Gazu od 7. oktobra.

Lazzarini je tokom boravka u Gazi naveo da je želio posjetiti centralno sklonište, odnosno školu sa velikim brojem ljudi, koja je nedavno bombardovana i gdje je poginula jedna osoba, a 80 ih je ranjeno.

"Bio sam šokiran kada sam vidio ljude u Gazi, posebno djeca žele hranu i vodu. Nakon eskalacije tenzija, nikad se nisam susreo sa takvom situacijom u Gazi na mjestima koja sam posjetio", rekao je Lazzarini.

Ističući da je cilj njegove posjete bilo upoznavanje s radom timova agencije i izražavanje poštovanja svim radnicima na prvoj liniji, Lazzarini je kazao:

"Osoblje UNRWA plaća visoku cijenu u Gazi, posebno nakon smrti 70 naših uposlenika."

Na pitanje da li će UNRWA nastaviti svoj rad u Gazi, Lazzarini je naglasio:

"Naravno, moja poruka je da UNRWA ostaje uz palestinske izbjeglice u Gazi."

Dotakao se i nestašice hrane, vode i goriva u Gazi.

"Znamo da je gorivo sve u Gazi, jer bez goriva ne možemo pokretati generatore, peći, bolnice i pumpati vodu", istakao je Lazzarini.

Izraelska vojska proširila je svoje zračne i kopnene napade na Pojas Gaze, koji je pod nemilosrdnim zračnim napadima otkako je palestinska grupa Hamas pokrenula iznenadnu ofanzivu protiv Izraela 7. oktobra.

U izraelskim napadima na Pojas Gaze, koji traju već 26 dana, ubijeno je 8.796 Palestinaca. Iz Ministarstva zdravstva u Gazi navedeno je danas kako je među ubijenima 3.648 djece i 2.290 žena. Povrijeđeno je 22.219 osoba.​​​​​​​

TRT Balkan / agencije