"Djeca umiru od neuhranjenosti i dehidracije, dok hrana i čista voda čekaju u kamionima", rekao je Lazzarini.      Foto: Reuters

"Gaza je postala 'živi pakao' za više od dva miliona ljudi", izjavio je u ponedjeljak šef Agencije Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) Philippe Lazzarini.

Lazzarini je u uvodnom obraćanju na sastanku Savjetodavne komisije agencije u Ženevi upozorio na sve veća stradanja u Gazi.

"U posljednjih devet mjeseci svjedočili smo neviđenim neuspjesima čovječanstva na teritoriji koja je decenijama obilježena nasiljem", rekao je Lazzarini.

Opisujući situaciju kao "noćnu moru" iz koje se stanovnici Gaze ne mogu probuditi, istakao je da je velika glad širom Pojasa Gaze rezultat ljudskog djelovanja.

"Djeca umiru od neuhranjenosti i dehidracije, dok hrana i čista voda čekaju u kamionima", rekao je Lazzarini.

Više od 37.500 Palestinaca je ubijeno u Pojasu Gaze od 7. oktobra prošle godine, većinom žena i djece, a oko 86.000 je ranjeno, prema lokalnim zdravstvenim vlastima.

Izrael je optužen za genocid na Međunarodnom sudu pravde, čijom je najnovijom presudom izraelskim vlastima naloženo da odmah zaustave svoju vojnu operaciju u južnom gradu Rafahu.

TRT Balkan / agencije