Turkiye i Rusija sarađuju na projektu izgradnje nuklearne elektrane Akkuyu.       Foto: AA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov rekao je da izjave zapadnih država pokazuju da ne žele riješiti sukob u Ukrajini.

Ministar Lavrov boravi u posjeti Ankari gdje se u petak sastao s turskim ministrom vanjskih poslova Mevlutom Cavusogluom.

"Zapad jasno krši rezolucije Ujedinjenih naroda. Zapad također ima nekonstruktivnu agendu", kazao je Lavrov na konferenciji za novinare.

Istakao je da Zapad ne krije da je Kina sljedeća meta nakon Rusije, kao i bilo koja zemlja koja se usuđuje djelovati samostalno.

Dotakao se i dogovora o žitu koje je postignuto uz posredovanje Ankare.

"Ako bude potrebno, Rusija će raditi na izvozu žitarica preko Turkiye i Katara, izvan crnomorskog sporazuma", rekao je Lavrov.

U junu prošle godine Turkiye, Ujedinjene nacije, Rusija i Ukrajina potpisali su sporazum u Istanbulu o nastavku izvoza žitarica iz tri ukrajinske crnomorske luke koji je bio obustavljen nakon početka rusko-ukrajinskog rata u februaru 2022. godine.

Zahvaljujući turskim naporima, ugovor o žitu produžen je za još 120 dana u novembru prošle te za još 60 dana u martu ove godine.

Komentarisao je i izgradnju nuklearne elektrane Akkuyu u Turkiye.

"Izgradnja nuklearne elektrane Akkuyu ojačat će energetsku sigurnost Turkiye", kazao je šef ruske diplomatije.

Turkiye i Rusija sarađuju na projektu izgradnje nuklearne elektrane Akkuyu.

Akkuyu, koja se gradi u južnoj turskoj pokrajini Mersin, bit će prva nuklearna elektrana u zemlji.

Prvi reaktor elektrane Akkuyu trebao bi biti operativan 2023. godine, a cijelo postrojenje trebalo bi biti pokrenuto do 2025. godine. Projekt je započeo međuvladinim sporazumom iz 2010. godine između Turkiye i Rusije.

Elektrana, za koju se očekuje da će imati instaliranu snagu od 4.800 megavata i četiri reaktora, trebala bi početi proizvoditi struju kasnije ove godine.

TRT Balkan / agencije