Lavrov je ustvrdio da su osam godina u Ukrajini "ukrajinska vojska i nacionalističke formacije ubijale i nastavljaju ubijati stanovnike Donbasa".     Foto: Reuters

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da zapadne države imaju za cilj produžiti sukobe u Ukrajini što je više moguće kako bi oslabile Rusiju.

"Takva linija znači da su zapadne zemlje direktno uključene u ukrajinski sukob i čini ih stranom u njemu", rekao je Lavrov obraćajući se na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a.
Lavrov je ustvrdio da su osam godina u Ukrajini "ukrajinska vojska i nacionalističke formacije ubijale i nastavljaju ubijati stanovnike Donbasa".

Navodeći da se ruska vojska suočava ne samo s oružanim snagama Kijeva, već i s vojnom mašinom kolektivnog Zapada, Lavrov je rekao da se svrha zapadnih država više ne skriva.

"Cilj im je što duže produžiti sukob kako bi iscrpili i oslabili Rusiju unatoč gubicima i razaranjima", rekao je Lavrov.

Lavrov je pozvao generalnog sekretara Ujedinjenih naroda (UN) Antonia Guterresa da ukrajinske vlasti objave popis poginulih u Buči.

"U prusustvu generalnog sekretara i uvaženih ministara još jednom apeliram; molimo vas da ukrajinske vlasti poduzmu jednostavan korak i objave imena ljudi čija su tijela prikazana u gradu Buča. Tražim ovo više od mjesec dana, ali niko ne želi odgovoriti. Gospodine generalni sekretaru, molim vas barem upotrijebite svoj autoritet", poručio je Guterres.

TRT Balkan / agencije