Lavrov je na konferenciji za novinare na samitu G20 u Indoneziji rekao da Moskva potvrđuje svoju spremnost da vodi mirovne pregovore s Kijevom.     Foto: Reuters

Uslovi Ukrajine za mirovne pregovore "namjerno su nerealni i neadekvatni", izjavio je u utorak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov.

Lavrov je na konferenciji za novinare na samitu G20 u Indoneziji rekao da Moskva potvrđuje svoju spremnost da vodi mirovne pregovore s Kijevom.

"Ako neko odbija, to je Ukrajina. I što duže odbija, bit će teže pregovarati", rekao je Lavrov.
Šef ruske diplomatije je dodao da je na marginama samita na Baliju o tome kratko razgovarao s francuskim predsjednikom Emmanuelom Macronom i njemačkim kancelarom Olafom Scholzom.

"Podsjetio sam ih da su svi problemi na ukrajinskoj strani, koja kategorički odbija da vodi bilo kakve pregovore i postavlja uslove koji su namjerno nerealni i neadekvatni u ovoj situaciji", rekao je Lavrov.

Obraćanje ukrajinskog predsjednika Volodimira Zelenskog na samitu G20 nazvao je "ratobornim, agresivnim i rusofobičnim".

U vezi s produženjem sporazuma o izvozu žitarica iz ukrajinskih crnomorskih luka, Lavrov je rekao da će ruski uslov za to biti implementacija dogovora o ruskom izvozu hrane i đubriva.
Lavrov je rekao da je s turskim kolegom Mevlutom Cavusogluom razgovarao i o dogovoru o žitu i pripremama za završnu deklaraciju G20.

Optužio je Zapad da pokušava politizirati deklaraciju osuđivanjem Rusije u ime kompletne grupe.

Međutim, odlučeno je da Zapad doda izjavu da su "mnoge delegacije osudile Rusiju", dok Moskva smatra da postoje "alternativna mišljenja".

"Smatramo da je ovo sasvim dovoljno kako se ne bi ulazilo duboko u ovo pitanje. To uopšte nije stvar Grupe 20", rekao je Lavrov.

TRT Balkan / agencije