Dodao je da će Rusija platiti i troškove povezane sa tim.     Foto: Reuters

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u petak da je "praktičan rad" na snabdijevanju ruskim žitom šest afričkih zemalja već počeo.

"Burkina Faso, Centralnoafrička Republika, Eritreja, Mali, Somalija i Zimbabve dobiće po 50.000 tona žitarica besplatno, u narednim mjesecima", rekao je on na skupu u Moskvi.

Dodao je da će Rusija platiti i troškove povezane sa tim.

Govoreći o Ukrajini, rekao je da je Saudijska Arabija obavijestila Moskvu da je sastanak održan 5. i 6. avgusta u Džedi organizovan "da bi se zapadnim učesnicima i samoj Ukrajini prenijelo da mirovno rješenje između Moskve i Kijeva ne može napredovati bez učešća Rusije.

Rekao je da će Zapad nastaviti da podržava Ukrajinu kao što je bio slučaj u Avganistanu, Iraku i drugim zemljama.

O želji Rusije da trguje drugim valutama osim američkog dolara, rekao je da je Washington potkopao poziciju valute naoružavanjem.

Dodao je da očekuje da će se postepeno razvijati procedure za prelazak na bilo koju drugu valutu, jer su mnoge zemlje prinuđene da traže alternativu.

Pomenuo je Evroazijsku ekonomsku uniju (EAEU), navodeći da će 90 posto trgovinskog prometa unije u 2023. biti u nacionalnim valutama.

Lavrov je rekao i da Iran, Rusija, Turkiye i Sirija nastavljaju kontakte na nacrtu implementacije mape puta za normalizaciju odnosa između Damaska i Ankare, započete 2022. godine.

"Usvojili smo izjavu u kojoj izražavamo interes za izradu mape puta za normalizaciju između Sirije i Turkiye. Predali smo nacrt mape puta svim našim kolegama u junu. Kontakti se sada nastavljaju kako bismo ga doveli u opšte prihvatljivo stanje, da bi mogao biti odobren", rekao je on.

Lavrov je rekao da je Rusija predložila Ankari i Damasku da se vrate sporazumu iz Adane iz 1998. kako bi riješili razlike u pogledu mjera protiv terorizma.

"Američka nezakonita podrška kurdskom separatizmu je još jedan problem za tursko-sirijsku normalizaciju", dodao je on.

TRT Balkan / agencije