Lavrov je rekao da su prekid vatre i rješavanje humanitarnih problema glavni prioriteti u palestinsko-izraelskom sukobu.    Foto: AA

Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je u srijedu da je palestinska država neizbježna.

"U istorijskom aspektu, uspostavljanje palestinske države je neizbježno", rekao je Lavrov u intervjuu za ruski TV kanal RT.

Izrazio je žaljenje što se u većini dnevnih razgovora o budućnosti Pojasa Gaze "ne obraća pažnja" na pitanja uspostavljanja palestinske države susjedne Izraelu.

Lavrov je rekao da su prekid vatre i rješavanje humanitarnih problema glavni prioriteti u palestinsko-izraelskom sukobu.

"Neposredni zadatak, najhitniji je prekid neprijateljstava i usvajanje mjera za rješavanje humanitarnih problema koji se uočavaju svuda (op.a. na palestinskoj teritoriji)", rekao je on.

Izraelski napadi na Pojas Gaze traju već 40 dana, a najmanje 11.320 Palestinaca je ubijeno, među kojima više od 7.800 žena i djece, dok je više od 29.200 povrijeđeno.

Od prošlog mjeseca hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, oštećene su ili uništene u nemilosrdnim izraelskim vazdušnim i kopnenim napadima na opkoljenu enklavu.

TRT Balkan / agencije