U obraćanju prisutnima, Kurtulmus je podsjetio na brutalne izraelske napade na Pojas Gaze.     Foto: AA

Predsjedavajući Velike narodne skupštine Turkiye Numan Kurtulmus izjavio je da Turkiye osjeća svu bol tragedije koja se događa u Palestini.

Kurtulmus je prisustvovao panelu "Žene i djeca u Gazi" održanom u svečanoj sali Velike narodne skupštine Turkiye povodom 75. godišnjice usvajanja Univerzalne deklaracije o ljudskim pravima.

U obraćanju prisutnima, Kurtulmus je podsjetio na brutalne izraelske napade na Pojas Gaze.

"Ako Izrael i njegova administracija, Benjamin Netanyahu, kao i njegova banda razmišljaju na način 'pobit ćemo sve bebe i okončati palestinsko pitanje', uzalud sanjaju. Smatram da je dužnost podsjetiti ih na faraona", rekao je Kurtulmus.

Naglasio je da je vrlo važno pokazati da je Turkiye uz palestinski narod koji je izložen monstrouznim izraelskim napadima.

“Nehumanim napadima Izraela, koji traju više od dva mjeseca pred očima cijelog svijeta, pogažene su sve ljudske vrijednosti, sve one lijepe riječi navedene u Univerzalnoj deklaraciji o ljudskim pravima i bačene u kantu za smeće“, kazao je Kurtulmus i dodao:

“Ustvari, svi smo pred testom, suočeni s ovim genocidom, čija je nehumana brutalnost daleko premašila etničko čišćenje i masakr.“

Napomenuo je da Turkiye osjeća svu bol tragedije koja se događa u Palestini.

"Ovim i sličnim događajima štitimo potlačene i prava Palestine i cijelom svijetu poručujemo da smo uz Palestince", rekao je Kurtulmus.

Istakao je da je velika sramota za cijelo čovječanstvo da se ovako brutalne scene dešavaju u 21. stoljeću.

Podsjetio je također kako je Generalna skupština Ujedinjenih nacija kasno sinoć velikom većinom usvojila nacrt rezolucije kojom se traži hitan humanitarni prekid vatre u Pojasu Gaze.

"U Generalnoj skupštini UN-a 150 država s jedne, a deset s druge strane. Ranije smo kazali da je 'svijet veći od pet'. Svijet je veći od ovih deset zemalja, koje su marionete Izraela, i jednog dana neko će za to snositi odgovornost. U to ne sumnjamo", kazao je predsjedavajući Velike narodne skupštine Turkiye.

Neobavezujuća rezolucija, koju je Egipat predstavio uz podršku gotovo 100 država, uključujući Turkiye, usvojena je sa 153 glasa za. Inače Generalna skupština koja ima 193 članice okupila se sinoć na hitnoj posebnoj sjednici o Palestini.

Deset država među kojima su Sjedinjene Američke Države, Izrael i Austrija, glasalo je protiv rezolucije, dok su 23, uključujući Veliku Britaniju, Njemačku, Italiju i Ukrajinu, bile suzdržane od glasanja.

Kurtulmus je istakao da su tužne scene nehumane brutalnosti u Gazi zapravo preteča novog, humanog i na miru zasnovanog svjetskog poretka koji će uslijediti.

Univerzalna deklaracija o ljudskim pravima je deklaracija, koju je usvojila Generalna skupština Ujedinjenih nacija 10. decembra 1948. godine u Parizu, čime je predstavljeno opće viđenje organizacije vezano za pitanja ljudskih prava.

TRT Balkan / agencije