Generalna skupština turskog parlamenta okupila se pod predsjedavanjem predsjednika Velike narodne skupštine Turkiye Numana Kurtulmusa.    Foto: AA

Generalna skupština parlamenta Republike Turkiye sazvala je zatvorenu sjednicu na kojoj će se raspravljati o pokušaju Izraela da okupira Libanon i razvoju događaja u regiji.

Generalna skupština turskog parlamenta okupila se pod predsjedavanjem predsjednika Velike narodne skupštine Turkiye Numana Kurtulmusa.

Kurtulmus je na otvaranju izjavio da izvršna vlast ima zahtjev da se izjasni izvan dnevnog reda u vezi s pokušajem invazije Izraela na Libanon i razvojem događaja u regiji.

Kurtulmus je izjavio da će ispuniti zahtjev da ministar vanjskih poslova Hakan Fidan i ministar nacionalne odbrane Yasar Guler održe govor izvan dnevnog reda te je pročitao prijedlog Savjetodavnog odbora na tu temu.

"Ispunit ćemo sve naše obaveze da ugasimo ovaj požar u regiji", rekao je Kurtulmus, te dodao:

"Kao Velika narodna skupština Turkiye moramo poduzeti čvrste korake naprijed u jedinstvu protiv ekspanzionističke politike Izraela u regiji, koju vidimo kao problem nacionalne sigurnosti."

Prema prijedlogu, na današnjoj sjednici svaki će ministar dobiti 30 minuta za govor izvan dnevnog reda, a klubovi političkih stranaka dobit će 20 minuta za naknadni govor.

TRT Balkan / agencije