Univerzitet Al-Azhar u Gazi nakon izraelskih napada         Foto: TRT Balkan

Za nešto više od dva mjeseca Izrael je izazvao više razaranja u palestinskoj Gazi nego ruski napadi na ukrajinski Mariupolj ili savezničko bombardovanje Njemačke u Drugom svjetskom ratu.

Namjerno gađajući civilnu infrastrukturu, Izrael je od 7. oktobra u potpunosti ili djelomično uništio — između ostalih mjesta i zgrada — bogomolje, groblja, biblioteke, univerzitete i škole u pokušaju da izbriše sve što je povezano s palestinskom kulturom i identitetom u Gazi i učini teritoriju nenastanjivom za stanovnike.

Izraelski rat protiv enklave uništio je više od dvije trećine svih građevina u sjevernoj Gazi i četvrtinu zgrada u južnom području Khan Younisa, prema analizi satelitskih podataka Copernicus Sentinel-1.

Od početka svojih velikih napada, Izrael je ispalio 53.000 tona eksploziva na Gazu.

Izraelski napadi su do 11. decembra pretvorili 192 džamije u ruševine u opkoljenoj enklavi, navode izraelski mediji. Izraelska kopnena ofanziva na sjeveru Gaze također je sravnila najmanje šest grobalja, izvijestio je New York Times.

Izraelski napadi uništili su i Centralni arhiv u Gazi, koji je sadržavao hiljade historijskih dokumenata starijih od 150 godina.

Najveća biblioteka u Gazi, koja sadrži mnoštvo historijskih dokumenata i knjiga, također nije uspjela izbjeći izraelsku ratnu mašineriju.

TRT Balkan