Stranke krajnje desnice ostvarile su značajan napredak na parlamentarnim izborima u Evropskoj uniji (EU), iako su tri najveće stranke, centrističke, liberalne i socijalističke zadržale kontrolu nad 720-članim parlamentom.           Foto: Reuters

Rusija vidi dinamiku u porastu popularnosti desničarskih partija u Evropi nakon prošlosedmičnih izbora za Evropski parlament.

“Vidimo dinamiku u sve većoj popularnosti desničarskih partija. To se može vidjeti golim okom”, rekao je glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov novinarima u Moskvi.

Peskov je rekao da će većina sastava Evropskog parlamenta biti proevropski i proukrajinski, izrazivši da i njegov budući sastav ostaje da se analizira.

“Uprkos činjenici da proevropljani zadržavaju svoje vodeće pozicije, s vremenom će im desničarske stranke biti pod petama. Stoga pomno pratimo ovaj proces”, rekao je Peskov.

Stranke krajnje desnice ostvarile su značajan napredak na parlamentarnim izborima u Evropskoj uniji (EU), iako su tri najveće stranke, centrističke, liberalne i socijalističke zadržale kontrolu nad 720-članim parlamentom.

TRT Balkan / agencije