Sukob se može okončati samo ukoliko se ciljevi operacije ostvare – ili ukoliko se oni postignu kroz mirovne pregovore – izjavio je Peskov.     Foto: Reuters

Rusija je preotela Herson i tri ostale ukrajinske regije nakon održavanja, kako ih je nazvala, referenduma, u septembru – glasanja koje su osudili Kijev i zapadne vlade kao nelegalno i pod prinudom. U srijedu je, međutim, u velikom obratu situacije, Rusija objavila da povlači svoje snage iz grada Hersona, suočena s velikom ukrajinskom kontraofanzivom.

U prvim javnim komentarima Kremlja otkako je ministar odbrane Sergej Šojgu objavio da će se ruske snage povući iz grada Hersona na suprotnu obalu rijeke Dnjepar Peskov je izjavio da je to odluka ministarstva odbrane i da “nema ništa dodati”.

Kazao je da Rusija ostaje predana ciljevima svoje, kako je naziva, “specijalne vojne operacije” u Ukrajini.

Sukob se može okončati samo ukoliko se ciljevi operacije ostvare – ili ukoliko se oni postignu kroz mirovne pregovore – izjavio je Peskov.

Zbog pozicije koju je zauzela ukrajinska strana mirovni pregovori su nemogući – dodao je.
Nije bilo nikakvih javnih pokušaja za sazivanje mirovnih pregovora između dvije strane od prvih inicijativa o prekidu vatre na razgovorima u Istanbulu, koji su prekinuti bez ostvarenog napretka.

Nakon aneksije teritorija ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski potpisao je dekret 4.oktobra u kome zvanično objavljuje opciju održavanja razgovora s čelnikom Kremlja Vladimirom Putinom “nemogućom”, ali je ostavio otvorena vrata za razgovore s Rusijom, prenosi Reuters.

FENA