Vlada Brazila pokrenula je najnovije izdanje Plana za sprečavanje i borbu protiv krčenja šuma u Amazoniji.     Foto: Reuters

Krčenje šuma u brazilskoj amazonskoj prašumi smanjeno je za 31 posto od januara do maja u odnosu na isti period prošle godine, objavio je u srijedu Nacionalni institut za svemirska istraživanja (INPE).

Prema informacijama satelitskog sistema DETER, koji mjeri nivo pokrivenosti šumama u amazonskoj prašumi, u prvih pet mjeseci ove godine bilo je 1.986 kilometara kvadratnih posečene površine u odnosu na 2.867 kilometara kvadratnih između januara i maja 2022.

Ove sedmice, Vlada Brazila pokrenula je najnovije izdanje Plana za sprečavanje i borbu protiv krčenja šuma u Amazoniji (PPCDAm). U planu, koji postavlja 130 ciljeva koje treba postići do 2027. godine, navodi se niz akcija koje treba poduzeti da bi se očuvala Amazonija, uključujući embargo na krčenje šume, nametanje kazni, zapošljavanje većeg broja osoblja, povećanje inspekcija na terenu i regulisanje vlasništva nad zemljištem.

U maju je Svjetska banka objavila izvještaj u kojem je podcrtala potrebu brazilske Vlade da se založi za model ekonomskog razvoja koji u osnovi ima očuvanje šuma i podizanje životnog standarda.

U izvještaju se navodi da očuvana Amazonija vrijedi do 317 milijardi dolara godišnje. Prilikom utvrđivanja ove vrijednosti, banka je uzela u obzir sve što šuma može pružiti.​​​​​​

TRT Balkan / agencije