Nacrt će biti predat Odboru za vanjske poslove i odbranu Knesseta na razmatranje.     Foto: Reuters Archive

Izraelski parlament odobrio je u drugom i trećem glasanju prijedlog zakona kojim se katarskoj televiziji Al Jazeera onemogućava emitiranje u Izrael.

Izraelski parlament je na sjednici u ponedeljak u drugom i trećem krugu glasanja prihvatio prijedlog zakona, javno nazvan "Zakon o Al Jazeeri", koji "vladi daje ovlast za zatvaranje stranih medijskih organizacija na temelju toga što štete nacionalnoj sigurnosti Izraela".

U svojoj objavi na platformi društvenih medija X, premijer Benjamin Netanyahu je ustvrdio da je Al Jazeera naštetila izraelskoj sigurnosti, aktivno učestvovala u napadima 7. oktobra i koristila provokativni jezik protiv izraelskih vojnika.

Ističući da kanal više neće moći emitirati u Izraelu, Netanyahu je rekao: "Namjeravam poduzeti hitne mjere u skladu s novim zakonom kako bih zaustavio aktivnosti kanala."

Netanyahu je izjavio da pozdravlja prijedlog zakona koji su podržali izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi i članovi parlamentarne komisije na čelu s Ofirom Katzom i koji je odobren u parlamentu.

Navodi se da je prijedlog zakona, za koji Netanyahu već dugo želi da bude odobren, uveden s ciljem "zaustavljanja emitiranja Al Jazeere u Izraelu", naročito došao do izražaja tokom izraelskih napada na Gazu. Nacrt zakona daje ministru komunikacija ovlast da ukloni "medijski organ" s platformi za emitiranje "na temelju toga što šteti nacionalnoj sigurnosti", zatvori njegove urede u Izraelu, zaplijeni njegovu opremu i blokira pristup web-stranicama.

U vijestima izraelske državne televizije KAN od 20. oktobra 2023. objavljeno je da je izraelska vlada odobrila propise koji dopuštaju zatvaranje televizijskih kanala koji "predstavljaju prijetnju državnoj sigurnosti", te je navedeno da je u skladu s odlukom bilo je moguće zatvoriti urede Al Jazeere u Izraelu i zaplijeniti njihovu opremu. Izraelski ministri odobrili su prijedlog zakona, u medijima poznat kao "Al Jazeerin prijedlog", 12. februara, a parlament je isti dan dao prvu saglasnost na zakon u prvom čitanju.

Izraelski ministar komunikacija Shlomo Karhi objavio je 21. februara da su dovršeni potrebni postupci za sprečavanje emitiranja Al Jazeere.

TRT Balkan / agencije