Izraelska osvetnička kampanja bombardovanja ubila je više od 4.700 Palestinaca, uglavnom civila.       Foto: AP

Kina vjeruje da "sila nije način da se riješi" izraelsko-palestinski sukob i još jednom poziva na prekid vatre, rekao je njen izaslanik za Bliski istok u Egiptu, saopćilo je Ministarstvo vanjskih poslova.

Egipat je u subotu bio domaćin "Samita za mir" na kojem je generalni sekretar UN-a Antonio Guterres pozvao na brzu "akciju za okončanje ove strašne noćne more" dvije sedmice nakon početka izraelske ofanzive u Gazi kao odgovor na iznenadne napade Hamasa u Izraelu 7. oktobra.

Izaslanik Pekinga za Bliski istok Zhai Jun susreo se sa šefom Arapske lige Ahmedom Aboul Gheitom na marginama samita.

Kineski diplomata je pozvao na "trenutni prekid vatre i okončanje borbi što je brže moguće", navodi se u saopćenju njegovog ministarstva u nedjelju.

"Kina vjeruje da sila nije način da se riješi problem i da će odgovor na nasilje nasiljem samo dovesti do začaranog kruga osvete", rekao je Zhai u saopćenju, u kojem se ne spominju ni Izrael ni Hamas.

Hamasovi borci upali su u Izrael iz Gaze 7. oktobra i ubili najmanje 1.400 ljudi, prema izraelskim zvaničnicima.

“Ozbiljna humanitarna kriza”

U kampanji izraelskog bombardovanja ubijeno je više od 4.600 Palestinaca, uglavnom civila, prema podacima palestinskog Ministarstva zdravstva sa sjedištem u Gazi.

Kina je do sada održavala dobre odnose s Izraelom, ali je decenijama podržavala palestinsko pitanje i tradicionalno podržava rješenje s dvije države.

Kina je u četvrtak saopćila da je "duboko razočarana" odlukom Sjedinjenih Država da stave veto na rezoluciju Vijeća sigurnosti UN-a kojom se poziva na "humanitarnu pauzu" u izraelsko-palestinskom sukobu.

Washington je opravdao svoj veto jer se u tekstu ne pominje izraelsko "pravo da se brani".

Kineski predsjednik Xi Jinping rekao je da je "ključno spriječiti širenje sukoba ili čak gubitak kontrole i izazivanje ozbiljne humanitarne krize", nakon što se u četvrtak sastao s egipatskim premijerom Mostafom Madboulijem u Pekingu.

TRT Balkan