Iz glavnog sjevernokorejskog grada Pyongyanga prema Rusiji uputio se privatnim vozom kasno u nedjelju zajedno sa zvaničnicima Vlade i vojnim osobljem.            Foto: Reuters

Sjevernokorejski lider Kim Jong-un doputovao je u utorak u Rusiju kako bi se sastao s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, javili su pojedini mediji.

Kim, koji je posljednji put posjetio Rusiju 2019. godine, stigao je u ruski pogranični grad Khasan i na putu je za dalekoistočni grad Ussuriysk, navodi novinska agencija Yonhap.

Iz glavnog sjevernokorejskog grada Pyongyanga prema Rusiji uputio se privatnim vozom kasno u nedjelju zajedno sa zvaničnicima Vlade i vojnim osobljem, objavila je sjevernokorejska državna agencija.

Glasnogovornik Ministarstva odbrane Južne Koreje Jeon Ha-kyou rekao je da Seul pomno prati posjetu i moguće razgovore o trgovini oružjem.

"S obzirom na to da ga prati veliki broj vojnog osoblja, pomno pratimo da li će doći do pregovora o trgovini oružjem između Sjeverne Koreje i Rusije i transferu tehnologije", kazao je Jeon.

Posjeta dolazi nekoliko dana nakon što je Bijela kuća objavila da tajni pregovori između Rusije i Sjeverne Koreje o snabdijevanju Kremlja municijom za njegove ratne napore u Ukrajini "aktivno napreduju".

Pojačane mjere sigurnosti uvedene su u ponedjeljak oko željezničke stanice u Vladivostoku nakon što je objavljeno da Kim putuje u Rusiju.

Kim i Putin bi trebali prisustvovati Istočnom ekonomskom forumu 2023, koji se trenutno održava u Vladivostoku i trajaće do srijede.

TRT Balkan / agencije