Približavanje Irana i Saudijske Arabije uz posredovanje Kine u martu dovelo je do poboljšanja veza između Irana kojim dominiraju šiitski muslimani i drugih većinski sunitskih arapskih država.         Foto: AP

Iranski vrhovni vođa Ali Khamenei rekao je da bi pozdravio nastavak diplomatskih odnosa s Egiptom tokom sastanka sa sultanom Haithamom bin Tarikom koji je posjetio Oman.

Khamenei je u ponedjeljak izjavio da mu je omanski lider rekao da će Egipat biti voljan da obnovi odnose.

"Pozdravljamo izjavu omanskog sultana o spremnosti Egipta da obnovi odnose s Islamskom Republikom Iran i nemamo problema u tom pogledu", rekao je Khamenei, prema njegovoj službenoj web-stranici.

AFP nije mogao odmah doći do egipatskog Ministarstva vanjskih poslova za komentar.

Khamenei je također pozvao na produbljivanje veza između Omana i Irana.

"Važno je povećati saradnju između Omana i Irana jer dvije zemlje dijele veoma važan plovni put Hormuškog moreuza", rekao je on.

Sultan se u nedjelju sastao s iranskim predsjednikom Ebrahimom Raisijem koji je rekao da bi se bilateralni odnosi mogli poboljšati u oblastima kao što su industrija i "odbrambeni i sigurnosni poslovi", navodi se na web-stranici predsjedništva.

"Teheran i Muskat imaju zajednička gledišta o regionalnoj saradnji, jačanju i stabilizaciji sigurnosti, mira i prosperiteta naroda u regionu", rekao je Raisi.

Posrednička uloga Omana

Četiri memoranduma o razumijevanju i sporazuma o promicanju investicija potpisana su tokom sultanove dvodnevne posjete koja je uslijedila godinu nakon što je Raisi posjetio Muskat, prenose zvanični mediji Irana i Omana.

Sultanovo putovanje dolazi samo nekoliko dana nakon razmjene zarobljenika između Irana i Belgije koju je omogućio Oman, dugogodišnji posrednik između Irana i Zapada.

Teheran je oslobodio belgijskog humanitarnog radnika Oliviera Vandecasteelea nakon gotovo 15 mjeseci u pritvoru u zamjenu za diplomatu Assadollaha Assadija, koji je zadržan u Belgiji zbog optužbi za umiješanost u zavjeru za bombaški napad 2018. godine na iranski opozicioni skup ispred Pariza.

Oman ima bliske veze s Iranom, a također je igrao posredničku ulogu između Teherana i Sjedinjenih Država u izgradnji nuklearnog sporazuma koji su Iran i svjetske sile postigli 2015. godine.

Posljednja posjeta omanskog sultana Iranu bila je 2013. godine kada je Qaboos bin Said Al-Said posjetio Teheran za vrijeme predsjednika Hassana Rouhanija, koji je bio na vlasti kada je nuklearni sporazum 2015. potpisan u Beču.

TRT Balkan / agencije