Katar: Prioritet okončanje rata u Gazi i sprječavanje širenja sukoba

Katar: Prioritet okončanje rata u Gazi i sprječavanje širenja sukoba

Premijer Katara razgovarao je sa britanskim ministrom vanjskih poslova u Dohi.
Premijer Katara razgovarao je sa britanskim ministrom vanjskih poslova u Dohi.       Foto: Reuters

Katar je u četvrtak objavio da bi okončanje izraelskog rata u Pojasu Gaze trebalo da bude prioritet kako bi se spriječilo njegovo širenje u regionalni sukob.

"Prioritet se mora dati okončanju rata u Gazi i sprječavanju njegovog širenja, što doprinosi jačanju bezbjednosti i stabilnosti na regionalnom i međunarodnom nivou," rekao je premijer Sheikh Mohammed bin Abdulrahman Al-Thani tokom sastanka s britanskim ministrom vanjskih poslova Davidom Cameronom u Dohi.

Iz Ministarstva vanjskih poslova je saopšteno da je bin Abdulrahman pozvao na udvostručenje regionalnih i međunarodnih napora za ublažavanje tenzija u regionu.

"Na sastanku su razmotreni bilateralni odnosi i regionalni razvoj", navodi se u saopštenju.

Cameron je stigao u Dohu rano u četvrtak u sklopu regionalne turneje tokom koje će posjetiti i Turkiye, a već je posjetio Izrael i Zapadnu obalu.

Izrael je pokrenuo ofanzivu na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra, u kojoj je ubijeno više od 25.700 i ranjeno 63.740 Palestinaca.

Blizu 1.200 Izraelaca ubijeno je u napadu Hamasa.

Prema podacima Ujedinjenih nacija zbog izraelske ofanzive je 85 posto stanovništva Gaze interno raseljeno i suočeno sa akutnom nestašicom hrane, čiste vode i lijekova, dok je 60 posto infrastrukture enklave oštećeno ili uništeno.

TRT Balkan / agencije