Potvrdili su da su pretraživanjem terena otkrili masovnu grobnicu sa posmrtnim ostacima osam osoba.           Foto: AA

Masovna grobnica sa posmrtnim ostacima, za koja se vjeruje da pripadaju žrtvama masakra u Hodžaliju, pronađena je u provinciji Askeran u azerbejdžanskom regionu Karabah.

Iz Državnog komiteta nadležnog za zarobljene, nestale i taoce Azerbejdžana navedeno je da su pretraživali teren na osnovu izjave Rashida Beglarjana, koji je priveden zbog sumnje da je počinilac masakra u Hodžaliju tokom antiterorističke operacije u Karabahu u septembru 2023.

Potvrdili su da su pretraživanjem terena otkrili masovnu grobnicu sa posmrtnim ostacima osam osoba.

U izjavi je navedeno da je Beglaryan priznao da je 26. februara 1992. godine, grupa čiji je bio član, iz zasjede ubila oko 200 azerbejdžanskih civila u blizini tvrđave Askeran i tu zakopala neka tijela.

Nakon raspada Sovjetskog Saveza, u oktobru 1991., Hodžali, smješten u planinskoj regiji Karabah u Azerbajdžanu, u kojem je živjelo oko 7.000 ljudi, bio je potpuno okružen armenskim oružanim snagama.

U noći, 25. februara 1992. godine, nakon artiljerijskog bombardovanja Hodžalija, oružane snage Armenije, uz pomoć 366. pješadijskog gardijskog puka bivšeg SSSR-a, čiju su većinu činili Armeni, zauzela je Hodžali i 5.379 stanovnika grada je nasilno protjerano. Svirepo je ubijeno 613 ljudi, uključujući 63 djece, 106 žena i 70 staraca.

Zarobljeno, uzeto za taoce i mučeno ih je 1.275, a 487 je ranjeno. Sudbina 150 zarobljenih, uključujući 68 žena i 26 djece, do danas nije poznata. Akcije oružanih snaga Armenije razorile su porodice. Osam porodica nema nijednog preživjelog člana. Također, 130 djece je ostalo bez jednog roditelja, a 25 bez oba.

Prema azerbejdžanskim vlastima, parlamenti 18 zemalja, 24 savezne države SAD-a, Organizacija islamske saradnje i Organizacija turkijskih zemalja usvojili su niz rezolucija i odluka kojima se osuđuje masakr civila u Hodžaliju.

TRT Balkan / agencije