Bivši ljekar, Lai je u politiku ušao 1998. godine postavši zakonodavac, a na toj funkciji je bio više od jedne decenije.     Foto: Reuters

Lai je, prema trenutnim izvještajima, osvojio više od 5 miliona glasova.

Rezultat predsjedničkih i parlamentarnih izbora u Tajvanu zacrtat će putanju odnosa s Kinom u sljedeće četiri godine, navodi agencija AP.

Na kocki su mir i stabilnost 110 milja širokog pojasa vode između kineskog kopna i samoupravnog otoka, koji Kina smatra svojim i upozorava da će ga moći vratiti silom ako bude potrebno.

Kina je glasanje nazvala izborom između rata i mira. Peking se snažno protivi favoritu u predsjedničkoj utrci, trenutnom potpredsjedniku Lai Ching-teu, iz vladajuće Demokratske progresivne stranke (DPP).

Lai i sadašnja predsjednica Tsai Ing-wen odbacuju zahtjeve Kine za suverenitetom nad Tajvanom, bivšom japanskom kolonijom koja se odvojila od kopna usred građanskog rata 1949. Oni su, međutim, ponudili razgovor s Pekingom, koji je stalno odbijao voditi razgovore i nazivao ih separatistima.

Bivši ljekar, Lai je u politiku ušao 1998. godine postavši zakonodavac, a na toj funkciji je bio više od jedne decenije.

Potom je izabran za gradonačelnika Tainana, grada na jugu Tajvana, 2010. godine.

Godine 2017. Lai se pridružio Tsaijevoj vladi nakon što je imenovan za premijera i zadržao tu poziciju do 2019. kada se udružio s Tsai dok se ona kandidirala za svoj drugi mandat.

FENA