Trudeau je dosljedno govorio da Izrael ima pravo da se brani nakon napada Hamasa, ali je postepeno pooštravao reagovanje kako je broj civilnih žrtava u Gazi rastao.      Foto: Reuters

Tražimo kako da osiguramo da oni koji su odgovorni za ekstremističko nasilje doseljenika na Zapadnoj obali budu pozvani na odgovornost za to - izjavio je Trudeau novinarima u Waterloou, u pokrajini Ontario.

Nasilje na Zapadnoj obali je apsolutno neprihvatljivo i dovodi u opasnost mir, stabilnost u regiji i put ka dvodržavnom rješenju koje je apsolutno neophodno - rekao je Trudeau.

Trudeauovi komentari pokazatelj su sve većeg nezadovoljstva Zapada politikom izraelskog premijera Benjamina Netanyahua. U četvrtak je američki predsjednik Joe Biden izdao izvršni ukaz koja ima za cilj da kazni izraelske doseljenike koji se loše ponašaju na okupiranoj Zapadnoj obali, gdje Palestinci žele buduću državu.

Britanija, Evropska unija i više od deset partnerskih zemalja, uključujući Australiju i Kanadu, pozvali su Izrael da odmah poduzme konkretne korake u borbi protiv nasilja među doseljenicima na Zapadnoj obali.

Trudeau je dosljedno govorio da Izrael ima pravo da se brani nakon napada Hamasa, ali je postepeno pooštravao reagovanje kako je broj civilnih žrtava u Gazi rastao, prenosi Reuters.

Od bliskoistočnog rata 1967. Izrael je okupirao Zapadnu obalu rijeke Jordan, koju Palestinci žele kao jezgro svoje nezavisne države. Tu je izgradio jevrejska naselja koje većina zemalja smatra nelegalnim. Izrael to osporava i poziva se na historijske i biblijske veze s tim dijelom zemlje.

FENA