Tijela Palestinaca drže se u ledu dok su bolničke mrtvačnice prepune usred izraelsko-palestinskog sukoba.        Foto: Reuters

Zdravstveni zvaničnici u Gazi pohranjuju tijela Palestinaca ubijenih u izraelskim zračnim napadima u kamione za zamrzavanje sladoleda jer je njihovo premještanje u bolnice previše rizično, a na grobljima nedostaje prostora.

Izrael je pokrenuo najžešće bombardovanje Gaze kako bi uzvratio Hamasu nakon što je izveo najsmrtonosniji napad na Izrael decenijama.

“Bolnička mrtvačnica može primiti samo 10 tijela, tako da smo donijeli zamrzivače za sladoled iz tvornica sladoleda kako bismo pohranili ogroman broj šehida”, rekao je dr. Yasser Ali iz bolnice Shuhada Al-Aqsa u Deir Al-Balahu.

Kamioni zamrzivači, na čijim stranama se još nalaze reklamne slike nasmijane djece koja uživaju u kornetima sladoleda, obično se koriste za dostavu u supermarkete. Sada su to improvizirane mrtvačnice za žrtve razornog rata između Hamasa i izraelske vojske.

Bolnicama nedostaje zaliha i bore se sa sve većim brojem ranjenih.

Izraelska vojska je u nedjelju saopćila da će ipak dopustiti Palestincima u Gazi da se evakuiraju na jug uoči očekivanog kopnenog napada u znak odmazde za napade Hamasovih boraca prije osam dana.

“Donijeli smo zamrzivače za sladoled iz tvornica sladoleda kako bismo pohranili ogroman broj šehida”, rekao je dr. Yasser Ali. Foto: Reuters

"Čak i s ovim zamrzivačima, broj (mrtvih) premašuje kapacitet ove glavne mrtvačnice bolnice, ali i alternativnih, a između 20 i 30 tijela se drži i u šatorima", rekao je Ali otvarajući vrata zamrzivača kako bi pokazao tijela u bijelim omotačima unutra.

“Pojas Gaze je u krizi i ako se rat nastavi na ovaj način, nećemo imati gdje pokopati mrtve. Groblja su već puna i potrebna su nam nova da ukopamo mrtve”, rekao je Ali.

I u gradu Gazi vlasti su pripremale masovne grobnice, rekao je šef Vladinog ureda za medije Salama Marouf.

“Ako se rat nastavi na ovaj način, nećemo imati gdje pokopati mrtve”, rekao je dr. Ali. Foto: Reuters

“U svjetlu velikog broja šehida u mrtvačnicama bolnice Al-Shifa, čiji rođaci nisu stigli da ih ukopaju, na tijelima su se počeli pojavljivati znakovi promjene”, rekao je on.

"A u svjetlu kontinuiranog pristizanja šehida kao rezultat masakra okupacije, pripremljena je masovna grobnica za ukop približno 100 šehida na groblju za hitne slučajeve."

TRT Balkan