Državne vlasti podijelile su više od 25.000 doza vakcina protiv majmunskih boginja.      Foto: Reuters

Guverner američke savezne države Kalifornije Gawin Newson proglasio je vanredno stanje kasno u ponedjeljak zbog epidemije majmunskih boginja koja se pogoršava svakodnevno.

“Kalifornija hitno radi na svim nivoima vlasti na usporavanju širenja majmunskih boginja, koristeći naše robusno testiranje, praćenje kontakata i partnerstva u zajednici ojačanih tokom pandemije koronavirusa kako bismo osigurali da oni koji su najugroženiji budu naš fokus za vakcine, liječenje i širenje. Nastavit ćemo raditi sa saveznom vladom kako bismo osigurali više vakcina, podigli svijest o smanjenju rizika i stali uz LGBTQ zajednicu u borbi protiv stigmatizacije“, rekao je Gavin Newsom.

Državne vlasti podijelile su više od 25.000 doza vakcina protiv majmunskih boginja.

SAD trenutno ima oko 5.000 potvrđenih slučajeva virusa majmunskih boginja, a najviše infekcija bilježe Kalifornija i New York, podaci su Centara za kontrolu i prevenciju bolesti.

Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 22. jula izbijanje majmunskih boginja vanrednom situacijom za javno zdravlje od međunarodne važnosti.

Majmunske boginje su do sada prvenstveno pogađale muškarce koji imaju seksualne odnose s muškarcima, ali stručnjaci upozoravaju da bi svako u bliskom kontaktu sa zaraženom osobom ili njenom odjećom mogao biti u opasnosti od infekcije.

AA