Jordanske zračne snage povećale broj letova nakon iranskog napada na Izrael

Jordanske zračne snage povećale broj letova nakon iranskog napada na Izrael

Jordan je rekao da neće dozvoliti korištenje svog zračnog prostora za bilo kakve svrhe.
Naglasili su da Jordan neće dozvoliti nijednoj strani korištenje svog zračnog prostora u bilo koje svrhe što bi predstavljalo kršenje jordanskog suvereniteta.      Foto: Reuters Archive

Jordanske zračne snage su u utorak objavile da su povećale broj letova iznad svog zračnog prostora nakon eskalacije izraelsko-iranskog sukoba.

U saopćenju koje je citirala zvanična jordanska novinska agencija Petra, Kraljevske zračne snage su objavile da su povećale broj operacija kako bi spriječile ulazak i odbranile zračni prostor.

Naglasili su da Jordan neće dozvoliti nijednoj strani korištenje svog zračnog prostora u bilo koje svrhe što bi predstavljalo kršenje jordanskog suvereniteta.

U nedjelju je jordanski kralj Abdullah II rekao američkom predsjedniku Joeu Bidenu tokom telefonskog razgovora da neće dozvoliti razvoj regionalnog rata na svom teritoriju.

Izraelski mediji su objavili da je Jordan, zajedno s američkim, britanskim i francuskim snagama, presretao iranske rakete i dronove ispaljene prema Izraelu.

Iran je u subotu napao Izrael zbog prvoaprilskog napada na njihov konzulat u Damasku. Iranske snage su ispalile više od 300 raketa i dronova, od kojih je većina oborena prije stizanja na cilj.

TRT Balkan / agencije