Jordanski ministar je upozorio na opasnost od širenja izraelske brutalne agresije iz Gazu na cijeli region, uključujući okupiranu Zapadnu obalu i Liban.     Foto: Reuters

Jordan je pozvao na hitnu globalnu akciju za smanjenje tenzija na granici Libana i Izraela kako bi se poštovale libanske granice, suverenitet i sigurnost.

U saopštenju jordanskog Ministarstva vanjskih poslova navodi se da je jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi razgovarao telefonom sa libanskim kolegom Abdallahom Bou Habibom.

Dvojica zvaničnika su razgovarali o nastojanjima da se smanje tenzije na granici Libana i Izraela.

Jordanski ministar je upozorio na opasnost od širenja izraelske brutalne agresije iz Gazu na cijeli region, uključujući okupiranu Zapadnu obalu i Liban.

Safadi je pozvao da "međunarodna zajednica odmah poduzme napore za smanjenje napetosti na granici Libana i Izraela".

Napetosti su porasle duž libanske granice s Izraelom tokom prekograničnih napada između Hezbollaha i izraelskih snaga dok Tel Aviv nastavlja sa svojom smrtonosnom ofanzivom na Pojas Gaze, u kojoj je od 7. oktobra prošle godine ubijeno više od 37.700 ljudi.

Neke države, uključujući Sjedinjene Američke Države (SAD), Veliku Britaniju, Rusiju, Kanadu, Kuvajt, Irsku, Australiju, Njemačku i Holandiju, izdale su svojim državljanima upozorenja o putovanju u Liban, uključujući i napuštanje zemlje.

TRT Balkan / agencije