U saopštenju se navodi da je Safadi tokom susreta s Mikatijem prenio odlučan stav Jordana da nastavi pružati podršku Libanu.       Foto: Reuters

Jordanski ministar vanjskih poslova Ayman Safadi pozvao je Vijeće sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN) da zaustavi eskalaciju napetosti u regionu Bliskog istoka.

U saopštenju Ministarstva vanjskih poslova navodi se da se ministar Safadi sastao s libanskim premijerom Najibom Mikatijem na marginama 79. zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih naroda (GSUN) u New Yorku.

Safadi je istakao da se eskalacija tenzija u regionu može zaustaviti samo okončanjem izraelskih napada u Pojasu Gaze i na Zapadnoj obali te naglasio da je to odgovornost i obaveza Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda (VSUN).

U saopštenju se navodi da je Safadi tokom susreta s Mikatijem prenio odlučan stav Jordana da nastavi pružati podršku Libanu.

Izraelska vojska, koja od 8. oktobra prošle godine nastavlja kontrolisane sukobe s Hezbollahom, od 23. septembra je izvela stotine zračnih napada na gradove na jugu Libana, kao i na regije Bekaa i Baalbek.

Prema libanskim vlastima, u zračnim napadima poginulo je 748 ljudi, dok je skoro 150.000 raseljeno zbog bombardovanja.

TRT Balkan / agencije