Povremeno je dolazilo do svađa između izraelske policije i demonstranata. Policija, ipak, nije intervenisala.     Foto: AA

Stotine fanatičnih jevrejskih doseljenika poduzele su akciju kako bi spriječile ulazak humanitarne pomoći u Pojas Gaze, gdje se katastrofa svakim danom produbljuje izraelskim napadima.

Oko 200 ljudi, uglavnom povezanih sa fanatičnom grupom jevrejskih doseljenika pod nazivom "Hill Youth", okupili su se u blizini luke u gradu Ašdod u blizini Gaze i nosili izraelske zastave.

Neki doseljenici su sjedili ispred kamiona pokušavajući doći do luke i spriječili vozila da prođu.

Povremeno je dolazilo do svađa između izraelske policije i demonstranata. Policija, ipak, nije intervenisala.

Fanatični jevrejski doseljenici držali su transparente na kojima je pisalo: "Mi kažemo ne stotinama kamiona koji ulaze u Gazu", "Kamioni koji ulaze u Gazu produžavaju rat", "Nema pomoći teroristima" i "Humanitarna pomoć = smrt".

Fanatični jevrejski doseljenici u Izraelu protestuju kako bi spriječili slanje humanitarne pomoći u Pojas Gaze, gdje se Palestinci bore za preživljavanje zbog nestašice hrane i čiste vode. Dolazi do širenja bolesti i zaraza zbog nedostatka higijenskih potrepština.

Prema istraživanju koje je proveo Kanal 12, 72 posto Izraelaca se protivi "slanju humanitarne pomoći u Pojas Gaze dok se ne oslobode izraelski zarobljenici".

TRT Balkan / agencije