Jevrejski demonstranti uhapšeni u Capitolu, tražili prekid vatre u Gazi

Jevrejski demonstranti uhapšeni u Capitolu, tražili prekid vatre u Gazi

Okupljeni u kompleksu, unutar kojeg se nalazi i američki Kongres, su skandirali "Pustite Gazu da živi".
Okupljeni demonstranti su nosili transparente na kojima su pozivali na prekid vatre u Gazi, a mnogi su na sebi imali crne majice na kojima je pisalo "Ne u naše ime".           Foto: AA

Grupa američkih Jevreja održala je u srijedu propalestinski protest u dijelu zgrade američkog Capitola u Washingtonu, nakon čega je policija intervenisala i nekoliko ih privela.

Okupljeni demonstranti su nosili transparente na kojima su pozivali na prekid vatre u Gazi, a mnogi su na sebi imali crne majice na kojima je pisalo "Ne u naše ime".

Također, okupljeni u kompleksu unutar kojeg se nalazi i američki Kongres, su skandirali "Pustite Gazu da živi"

Nakon određenog vremena američka policija je intervenisala, uhapsivši nekoliko demonstranata.

Gaza trenutno proživljava tešku humanitarnu krizu bez struje, dok voda, hrana, gorivo i medicinske potrepštine ponestaju.

Broj poginulih u izraelskim napadima od 7. oktobra u Pojasu Gaze povećan je na 3.478, uz više od 12.000 povrijeđenih.

Borbe su počele kada je Hamas 7. oktobra pokrenuo višestruke iznenadne napade koji su uključivali brojne raketne napade i upade u Izrael preko kopna, mora i iz vazduha. Hamas je poručio da je upad bio odmazda za ranije upade u džamiju Al-Aksa i porast nasilja izraelskih doseljenika.

Izraelska vojska je kao odgovor pokrenula operaciju protiv ciljeva Hamasa unutar Pojasa Gaze.

U utorak navečer, Ashraf al-Qedra, glasnogovornik Ministarstva zdravlja u Gazi, izjavio je da je gotovo 500 Palestinaca ubijeno u izraelskom zračnom napadu koji je ciljao baptističku bolnicu Al-Ahli.

TRT Balkan / agencije