U maju je na površini skoro 1.000 kvadratnih kilometara u različitim dijelovima zemlje očišćeno 3.989 mina i municije.      Foto: Reuters

U maju je u Jemenu očišćeno skoro 4.000 mina i neeksplodiranih ubojitih sredstava.

"Projekat uklanjanja mina" (MASAM) koji je pokrenula Saudijska Arabija objavio je izvještaj o svojim aktivnostima u maju.

U izvještaju je navedeno da se nastavljaju radovi na čišćenju mina i neeksplodiranih sredstava koje su u naselja i na puteve postavili Huti koje podržava Iran.

U maju je na površini skoro 1.000 kvadratnih kilometara u različitim dijelovima zemlje očišćeno 3.989 mina i municije.

U izvještaju je navedeno da je 400.070 mina i neeksplodiranih naprava očišćeno u Jemenu od 2018. godine, kada su radovi počeli.

Jemen je već deceniju poprište duboke političke i sigurnosne krize koja je eskalirala 2014. godine ratom između proiranskog pokreta Huti i snaga lojalnih jemenskoj Vladi. Huti kontroliraju značajan dio Jemena, a Vladine snage u borbi protiv Huta podržavaju i koalicione snage predvođene Saudijskom Arabijom.

Jemen je među najsiromašnijim zemljama svijeta i trenutno je poprište jedne od najtežih humanitarnih kriza na planeti.

Prema izvještajima jemenske vlade i organizacija za ljudska prava, Huti su postavili skoro dva miliona nagaznih mina širom zemlje od početka građanskog rata 2014. godine. Ove mine su ubile ili ranile hiljade civila.

Organizacije za ljudska prava procjenjuju da u Jemenu ima više od 8.000 žrtava mina, uglavnom žena i djece.

TRT Balkan / agencije