U saopćenju je naglašeno da su "sve strane u sukobu odgovorne za prekršaje, osim incidenata kao što su podmetnute mine, militarizacija djece i miniranje kuća".       Foto: Reuters

Iz komiteta, koji je osnovan radi istrage navoda o kršenju ljudskih prava u Jemenu, saopćeno je da je u 2022. godini ubijeno 447 civila, uključujući 35 žena i 82 djece, a 891 osoba je ranjena, uključujući 84 žene i 212 djece.

U saopćenju je navedeno da je u svim provincijama, najviše u Taizu, Hudaydi, Maribu, Lahiju i Daliju, otkriveno 3.411 kršenja ljudskih prava, a radi se o ubijanju, ranjavanju, sakaćenju, mučenju, prisilnom raseljavanju, vansudskom pritvoru...

Zabilježeni su i oduzimanje imovine, napadi na vjerske, medicinske i kulturne ustanove, oštećenja i pljačke privatne imovine, seksualno nasilje i ograničavanja sloboda žena.

U saopćenju je naglašeno da su "sve strane u sukobu odgovorne za prekršaje, osim incidenata kao što su podmetnute mine, militarizacija djece i miniranje kuća".

Jemen je poprište sukoba i nasilja od 2014. godine, kada je pobunjenički pokret Husi preuzeo kontrolu u većem dijelu zemlje, uključujući glavni grad Sanu. Konflikt je eskalirao godinu kasnije kada su Saudijska Arabija i njeni arapski saveznici stali uz Vladu Jemena i počeli izvoditi zračne napade na položaje pobunjenika.

U sukobima u Jemenu poginulo je više od 150.000 ljudi. Jemen je jedna od najsiromašnijih država u svijetu, a rat u toj zemlji je doveo do stravične i jedne od najdubljih humanitarnih kriza.

Podaci jemenskih vlasti i organizacija za zaštitu ljudskih prava pokazuju kako su Husi, koje podržava Iran, od 2014. godine širom zemlje postavili oko dva miliona mina. Ove mine bile su uzrok stradanja ili ranjavanja nekoliko hiljada civila.



TRT Balkan / agencije